Home > uDig, η πρώτη εντύπωση

uDig, η πρώτη εντύπωση

Έχουμε ήδη λάβει μια ματιά σε άλλα ανοικτού κώδικα εργαλεία στον τομέα GIS, συμπεριλαμβανομένων των QGIS και gvSIG, εκτός από τα μη-ελεύθερα προγράμματα που έχουμε δοκιμαστεί πριν. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνουμε το ίδιο και με Φιλικές προς το χρήστη GIS Internet Desktop (uDig), Ένας από εκείνους που έρχονται σε PortableGIS.

Ο τόπος πού προέρχεται από

uDig είναι μια κατασκευή από Διαθλάσεις Έρευνα της εταιρείας, ο οποίος μετά τη νίκη του μεγάλο βραβείο χρηματοδοτείται απόGeoConnections, Επένδυσε σε αυτό και άλλες εξελίξεις. Η άδεια uDig είναι το GNU LGPL, Η ίδια εταιρεία που είναι οφείλει την ανάπτυξη τηςPostGIS και σημαντική συμβολή στην Geoserver.

clip image002110 uDig, first impressionclip image00381 uDig, first impression

Χαρακτηριστικά

Είναι μια εξαιρετική ανάπτυξη, σπάζοντας πολλές παραδοσιακές συμβάσεις εργαλεία, με ένα πρόσωπο σαν QGIS. Με τα χαρακτηριστικά του μπορεί να περιλαμβάνονται:

 • Χτισμένο σε Java στο πλαίσιο Eclipse (όπως gvSIG)
 • Η ελευθερία να ρυθμίσει το περιβάλλον είναι αξιοζήλευτη, να είναι σε θέση να σύρετε τα παράθυρα σχεδόν παντού, τη λειτουργία τους στο παρασκήνιο, εσωτερική και εξωτερική αντίσταση, ελαχιστοποίησή τους σε κουμπιά και να τροποποιήσετε ελεύθερα πλαίσια » άκρες.
 • Η ταχύτητα της εκτέλεσης είναι πολύ καλή (παρά το γεγονός ότι σε Java, έχω δοκιμάσει από ένα Acer Aspire One με τα Windows XP) τρέχει σε Linux και Mac, προφανώς, με την καλύτερη απόδοση.
 • Όπως για την ανάγνωση μορφές φορέα, περιορίζεται με διακριτά αρχεία (δεν διαβάζουν DGN, kml, dxf ή dwg), Αλλά το κάνει με τα καπνιστά αυτά (GML, XML). Η μόνη παραδοσιακή ενιαία ανάγνωση του αρχείου είναι σχήμα αρχείο.
 • Με εικόνες ράστερ έχει και τα όριά της, αλλά μπορείτε να επικολλήσετε στο WMS υπηρεσίες και άλλες online υπηρεσίες.
 • Για κάθε βάση δεδομένων, είναι ισχυρή, ArcSDE, DB2, MySQL, Oracle Spatial, PostgreSQL / PostGIS και WFS, έτσι ώστε σε μερικά από αυτά μπορεί να ενσωματώσει τα στοιχεία φορέα να συνδεθώ σε ένα συμβατικό τρόπο.
 • clip image00460 uDig, first impressionΤο πλέγμα, διαστάσεων μπαρ και θρύλος ενσωματώνονται ως στρώματα. Αυτό είναι ενδιαφέρον, επειδή δεν είναι διεπαφής δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά των δεδομένων. Ακόμα κι αν διαμόρφωσή του είναι μάλλον πολύπλοκη (σε πρώτη προβολή)
 • Έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν πρακτικά, όπως:
  copy / paste από Χαρακτηριστικά (Όπως το GIS Manifold)
  -Paste όπως xml σε μπλοκ 
   πολύ πρακτικό θεματικών συμβόλων με ειδοποιήσεις για να αποφευχθούν τα προβλήματα με αχρωματοψία, CRTS οθόνες, projectors, οθόνες LCD, έγχρωμη εκτύπωση και φωτοτυπίες.
 • Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το εργαλείο αυτό συνήθως έρχεται με ένα δομημένο παράδειγμα, το οποίο περιλαμβάνει μια κοινότητα Καναδά και μια παγκόσμια βάση δεδομένων των πόλεων, χωρών, ζώνες ώρας και δορυφορικές εικόνες. Η στρατηγική αυτή είναι πολύ καλή για να κατανοούν την ικανότητα της κατά τη στιγμή της να δει για πρώτη φορά, η στρατηγική που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από άλλα προγράμματα που έχουν κατεβάσει, εγκαταστήσει και να δημιουργήσουν το μεγάλο ερώτημα Και τώρα τι **** κάνω με αυτάclip image00537 uDig, first impressionκουμπιά?
 • Η αναζήτηση για online ενημερώσεις είναι ένα άλλο πρακτικό χαρακτηριστικό ότι άλλα σχέδια θα πρέπει να εξετάσει. Σε αυτό, κάπως παρόμοια με gvSIG, υπάρχει ένα εμπόδιο στην πρώτη άποψη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πλούτος των επεκτάσεων δεν έχει αρκετή εμπορίας ή στερείται ένα κοινό νήμα να προωθήσει τη χρησιμότητά του (και σε αυτό το καθεστώς επίσημη υπόθεση). Τουλάχιστον με αυτό το online αναβάθμιση (που δεν έχουν gvSIG), μετά από λίγα λεπτά της λήψης μπορώ να δω πολλές δεξιότητες που λαμβάνει σε Grass JGrass, SEXTANTE, Horton Machine επεκτάσεις και Αξιού σε υδρολογικές εφαρμογές, 3D μοντέλα, GPS αλληλεπίδραση raster και vector.

clip image00626 uDig, first impression

Μειονεκτήματα

clip image00717 uDig, first impressionuDig κάνει ενδιαφέροντα πράγματα, όπως το QGIS συμπληρώνεται από JGrass, αλλά ως λύση GIS δεν είναι το καλύτερο εργαλείο ανοιχτού κώδικα όσον αφορά τη λειτουργικότητα του φορέα και τοπολογίες διαχείρισης? Είναι υπερβαίνει κατά QGIS (η οποία φέρνει επεκτάσεις) και gvSIG (χωρίς επεκτάσεις). Αν και είναι ώριμη, και έχει ό, τι ο τυπικός χρήστης μπορεί να χρειαστεί, το δυναμικό της είναι για έναν χρήστη με Java δυνατότητες ανάπτυξης? Της Internet GIS προσέγγιση έχει νόημα για τη σύνδεση δεδομένων και την αναζήτηση για ενημερώσεις, αλλά για τη δημοσίευση που έχει λίγα να προσφέρει (Ναι κάνει Geoserver).

Διαβάστε μερικά CAD / GIS formats, Έχει αποτύχει στην ενσωμάτωση της κοινότητας σε επίπεδο gvSIG του, και σε αυτό, οι χρήστες της ζήτησης και των στρατηγικών συμμαχιών είναι μια σημαντική μηχανή για να επισπεύσει την ανάπτυξη, στοιχείο πουδεν φαίνεται να πάρει την ώθηση της gvSIG (εντός του Καναδά, αλλά όχι σε παγκόσμιο επίπεδο).

Το γεγονός της σπάσιμο σχημάτων τους κάνει να χάσει ένα δυο σημεία, επειδή πολλοί χρήστες να βγούμε από τον έλεγχο στην αρχή (σε έργα διαχείρισης καταλόγων, και προοπτικές). Ανακτά τα σημεία αυτά από την απλότητα που έχει γνωρίσει μια φορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, αν και στη φιλοσοφία επεκτασιμότητα Java πρέπει να φροντίζεται ισορροπία για τη βασική έκδοση συν οι επεκτάσεις (η οποία έχει νόημα) δεν μοιάζουν (σε ελεύθερη εξέλιξή της) ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο οποίο έχετε κολλήσει πολλά στοιχεία, ώστε μια μέρα χάνουμε, ή την αρμονία, ή συμμετρία ή χρονοδιάγραμμα.

Δεν είναι τόσο καλά γνωστές είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα (που συμβαίνει σε πολλούς άλλους), να είναι μια λύση για μια επιλεγμένη ομάδα δεν είναι μακροπρόθεσμη εγγύηση, δεν ανοικτού κώδικαεφαρμογές? συνέπεια, λίγη συστηματοποίηση των εμπειριών και τεκμηρίωση, Αν και είναι αξιοθαύμαστο το πρωτόκολλο της για τις νέες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Για ένα δήμο, uDig θα μπορούσε να είναι μια πολύ λειτουργική λύση, αλλά η υποστήριξη και η κατάρτιση μπορεί να είναι ένα σύνθετο πρόβλημα (μακριά από Βρετανική Κολούμπια), Φαίνεται πολύ πιο πρακτικό για τα έργαπου θα περιλαμβάνει την προσαρμογή και με τον προϋπολογισμό για να διατηρήσουν (π.χ. περιβάλλον, την ευπάθεια).

Εκτός από το Περού έργο πατάτες και τι Αξιού εκθέσεις, ελάχιστα έχουν ακουστεί από uDig στην ισπανική περιβάλλον, η συνέχεια σε αυτό το είδος των λύσεων σε επίπεδο χώρας εξαρτάται από την εφαρμογή των πολιτικών μετανάστευσης προς το ελεύθερο λογισμικό, το θέμα που τρέχει πολύ αργά στη Λατινική Αμερική.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που βλέπω στο uDig είναι της μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, Το γεγονός ότι είναι ένα εργαλείο που υποστηρίζεται από μια ιδιωτική εταιρεία δημιούργησε αμφιβολίες για εμάς και ερωτήματα όπως:

  • Τι αν μια μέρα Research διαθλάσεις λέει ότι το κόστος δεν είναι βιώσιμα για τη συνεχή στήριξη και την ανάπτυξη, που θα το κάνει;
  • Μπορεί η δημιουργηθείσα κοινότητα συνδράμει μια παγκόσμια δυναμική ανάπτυξη, αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση;
  • Δεν υπάρχουν άλλα Open Source προγράμματα σε Java / Eclipse που κάνουν το ίδιο, το οποίο φαίνεται να επαναληφθούν οι προσπάθειες;
  • Μήπως αυτό δεν φαίνεται ότι τα ελεύθερα εργαλεία είναι στρατηγικές επιχειρήσεις που αφήνουν τελικά αιχμαλωσία υποστήριξη;

Ασφαλώς Ανοιχτό σήμα έχει πολύ σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο να σκεφτόμαστε την αειφορία, η οποία από μόνη της είναι περίπλοκη σε ελεύθερη έργα, γιατί αν διαχωριστούν οι τεχνικές και τεχνολογικές πτυχές που φαίνεται να λειτουργούν με σαφήνεια, η οικονομική πτυχή είναι αμφισβητήσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση . Σήμερα ζούμε σε μια εποχή όπου ένας τυφώνας κάνει την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του συστήματος, ένα φέρουν παπούτσι (Ισπανικά Λόγος: zapatazo “) Σε ένα συνέδριο μπορεί να προκαλέσει έναν πόλεμο που τελειώνει με τους καλούς οιωνούς σε μια μέρα, συντριβή της χρηματιστηριακής αγοράς κάτω από το αποδεκτό όριο κάνει μεγάλες εταιρείες πηγαίνετε στην κόλαση (Ισπανικά ιδίωμα: “irse al Carajo”) Σε λιγότερο από μία ώρα.

Αυτά τα πράγματα μας κάνουν να σκεφτούμε ότι σε τέτοια κλίμακα (και ναι αυτό είναι τόσο) Των λύσεων που δίνουν πλήρη ελευθερία για τον άνθρωπο, να θέσουν σε κίνδυνο διασποράς της προσπάθεια και τα χρήματα (γιατί τελικά το κόστος). Η ελευθερία μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη, ότι μια μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφήσει τα έργα από τις αποφάσεις άλλων που δεν ήταν οι αρχικοί ιδρυτές ιδέα. Σε αυτό το πλαίσιο, ότι πολλά έχουν ήδη γραφτεί γι ‘αυτό, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε προσεκτικά, να θυμόμαστε ότι μια μέρα θα είναι μέτρο από τις επιπτώσεις των επενδύσεων και όχι από την egeomate (Ισπανική Λόγος: “geofumada” για την ιδέα αυτή την περίπτωση).

Συμπέρασμα

 • Στον τομέα της ανάπτυξης: πολύ ισχυρή και πρακτική, άλλα έργα πρέπει να μιμηθούν τις ιδέες από εδώ.
 • Ως λύση: έχει σημαντικούς περιορισμούς σε σύγκριση με τους άλλους του επιπέδου του (σε πρώτη προβολή)
 • Ως έργο περπατά πολύ αργή και δεν φαίνεται να βιάζεται.
 • Όπως πάτε τη δοκιμή των επεκτάσεων, μπορούμε να δώσουμε τα σημεία που το ποσό αυτό, μετά την πρώτη προβολή.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.