Home > Long Nu, en eGeomate av 10.000 år

Long Nu, en eGeomate av 10.000 år

Har du någonsin hittat på Facebook, en skola bild där du studerat, helt förändrats, modern eller faller i bitar?

clip image0013 Long Now, an eGeomate of 10.000 yearsDå inser man att många som bodde på samma scen finns på Facebook, taggad i ett foto taget med en Kodak 110 mm. När du upptäcker fler människor du reda på det finns nyare bilder tagna av människor förr eller senare från samma ställe, som släpper samma tårar klockan 8 från olika delar av världen. Liknande historier, anekdoter, studenter som återvände som lärare att vara allt vad de hatade, men det, 26 år senare, vill återvända till dessa dagar.

Detta är hur alla vi människor är, att kasta bort vår son skissblock, bara för att det inte passar i studien skåpet. Det är samma sak med anmärkning från våra 12 år brud, som skulle vara villiga att ge allt, bara för att ha det i våra händer, att leva i ögonblicket igen.

Long Nu är en grund utformad med avsikt skapar idéer som enshrine i historia vad bör inte förloras i tid. Den tiden, som går så fort att vi glömmer, att vi förstör, vi avfall, men det året vi senare vill återställa.

Här och nu, bara att i det här rummet, dessa 5 minuter. För i morgon och sedan i ett år eller under 10 år, kommer det att vara helt annorlunda. Vad man inte ska säga under 10.000 år.

clip image0021 Long Now, an eGeomate of 10.000 years

Lång nu kommer under denna idé. Den levereras med altruistiska avsikt att skapa ett historiskt bevarande projekt på lång sikt.

  • Nu är det bara tre dagar: igår, idag och imorgon
  • Numera är det senaste decenniet, detta årtionde och nästa … ja, inte ens omfattar åren när vi skakar huvudet på Askungens beat.
  • Lång är nu en period av 20.000 år. Denna period sträcker sig från 8.000 f.Kr. till 12.000.

Även om det är en mycket astral röken från drömska människor är det det sätt hur många bibliotek, var museer och uppslagsverk bildas. Med den skillnaden att i detta fall hänvisar till ett “nu”, som omfattar 10.000 år sedan och lika långt framåt, av denna anledning, har dessa herrar lagt till en nolla till åren (vi är i år 02011), ger ett liknande fenomen som Y2K då 9,999 år kommer att passera. Idén, att skapa något som kommer att vara för historien på lång sikt, eftersom det är nu Stonehenge eller Giza pyramiden, som är endast ca 4000 år sedan.

Med den varianten, att det som är gjort kan uppgraderas i tid, och någon i 10.000 år kan se vad vi gjorde rätt i dag, våra seder, mode, styrelseskick, infrastruktur … ja, så att de kan se att det fanns grottmänniskor i år 2011 på platser med absurda namn som Mexico, Argentina, Spanien, Peru och Honduras. I den åldern vi tänkte, handlade, kämpade över dumma saker, gjorde grottmålningar i en iPad 2 tablett och vi brukade vara ansluten med föråldrade tändsticksaskar kallas satelliter och vi skrek nyheter med grymtar i ett språk som kallas Twitter.

Lång nu överväga minst 5 tiden skikt, från vilken den ville bevara historien:

clip image0032 Long Now, an eGeomate of 10.000 years

  • Den naturliga skiktet, vilket bör inkludera jorden satellitbilder, glaciärer beteende, naturkatastrofer, avskogning och andra aspekter som kan vara användbara för miljöfrågor.
  • Den kulturella skikt, vilket innefattar antropologiska uttryck som partikulariserade olika regioner i världen, som gör oss unika och därför bör vi inte diskutera.
  • Det styrande skiktet, där olika former av regeringen och andra politiska utveckling sker.
  • Infrastrukturen skikt, med vad som händer mellan oss och naturen. Det som tjänar till att transportera oss, leva och överleva, det som idag är och i morgon inte längre.
  • clip image005 Long Now, an eGeomate of 10.000 yearsVerksamheten skikt, med världens ekonomiska aspekterna, nu mer och mer globaliserad.
  • Och slutligen konst och mode skikt, där skulle ses mänskligheten kreativa uttryck.

Det kommer att verka drömmande, något naiv. Men om det hade hänt någon från det ögonblick kameran uppfanns, även ur ett enda kvarter, skulle vara mycket värdefullt om det hade fångats systematiskt. Lång nu projektet bygger på att ta vad vi har nu, datorer och lagringsmedia.

För detta finns det olika instrument som försöker modellera hur det skulle fungera. Den innehållerRosetta Project att med världsomspännande lingvistik specialister samarbete, bygger en inventering av världens olika språk och dialekter. En annan är Långa Satsningar, Som syftar till att skapa förutsägelser om vad som kan hända i framtiden. Vi förstår Lång Server är ett projekt för lagring av information och Long Viewer är ett slags Google Earth viewer men med lager som tillåter back historia samråd med interaktivt läge.

clip image0062 Long Now, an eGeomate of 10.000 yearsMen långt nu mest betydelsefulla projektet är 10.000 år klocka. En sinnrik dröm som syftar till att ha en klocka som håller över tiden, vilket kan bevaras, underhålls av en grottman, förstås av framtida generationer som överlever en global utrotning och som kan ge en stroke i år 12.000.

Så om du en dag vill gå till ett fascinerande fall Long Nu är en av dessa. Kanske nu verkar illusorisk och människor som har skrivit på denna idé kommer att betraktas som något orealistiskt, kommer ut av mänskliga grundläggande realiteter. Men det kommer inte att vara i 50 år, mycket mindre i 10.000.

Om det finns de som drömmer om ämnen som på lång sikt är det troligt att kortsiktiga drömmen inte måste anses vanföreställningar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.