Home > Land administration domain model – Colombian case (nl)

Land administration domain model – Colombian case (nl)

Het land administratie is momenteel een van de landen die de belangrijkste uitdagingen. Het is niet een nieuw aspiratie, omdat zijn functie is meer dan expliciet in de Grondwet hoofdartikelen en de verschillende wetten die het volk relatie met publieke en private nationale middelen regelen. Echter, er is een internationale trend voor de nationale creatie systemen om een ​​nationaal beleid, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de voordelen die nu wordt aangeboden door de technologie, de globalisering eisen en natuurlijk de vraag van bewoners door het publiek s0ervices efficiency te versterken.

Ik ben goed op de hoogte dat Colombia is momenteel in de ISO 19152 adoptieproces, bekend als Land Administration Domain Model. De LADM meer zozeer een wereldwijd toepasbare standaard, is het gevolg van de veel specialisten consensus op het gebied property management, getrokken uit het onderzoek naar hoe verschillende landen van de wereld dit doen als gevolg van de verklaring 1998 waarin gezegd kadaster traditionele regelingen vervangen door de modellen te gebruiken. Dit is de belangrijkste reden waarom de LADM geen onbekende door professionals gekoppeld aan de Wetenschappen van de aarde en in de Colombiaanse geval zoals je zou verwachten kan zijn, niet wordt zelf gezien als een oplossing, maar van een ruimtelijke semantische oogpunt, als een facilitator voor een nationale uitvoering van het beleid voor het beheer van niet alleen de landrechten maar in het algemeen voor de differents naties eigenschappen.

cadastreladm colombia

Ik noem de Colombiaanse geval, want we zullen moeten een oogje op hun voortgang te houden, als een interessante oefening die ongetwijfeld zichtbaar buiten de Latijns-Amerikaanse context zal zijn. In de eerste fase, die begon in de tweede helft van 2015 heeft niet alleen zichtbaar voor de uitdaging waaraan bij het uitlijnen van verschillende instellingen met betrekking tot de materiële en immateriële goederen natie beheer; laat ook de voor de hand liggende leiding en rijpheid welke instellingen als Agustin Codazzi Institute, de notarissen en registratie Leiding, en de invloed van de internationale samenwerking op zoek naar best practices internationalisering hebben verworven.

ladmGeoSmoke in de LADM lijkt een wijs besluit, in de voorkant van de uitdagingen die betrokken zijn bij de reguliere planning en standaardiseren gevallen acties van het programma van de landelijke woning Formalisering, teruggave van land Unit, het Colombiaanse Instituut voor Plattelandsontwikkeling INCODER en decentrale kadasters dat in sommige gevallen lijkt mij betere voorwaarden dan de nationale instantie de noodzaak van aanpassing aan veranderingen.

Internationale trends in de ruimtelijke ordening.

Ik moet erop aandringen dat landbeheer is geen wetenschap, dat is onbekend bij het Kadaster – Registry – Landgebruiksplanning professionals meerderheid; zal het nieuw te zijn van het feit van UML modellen overeenstemming over die optreedt de LADM norm en de manier hoe een institutionele regeling die reeds bestaat om de aanwezigheid van technologieplatforms en de bestaande operationele materialiseren. Dus dat, om dit artikel aan te vullen, ik red de onomkeerbare trends waarde in het land administratie veld die zijn gepresenteerd in een van de huidige fase workshops en dat ik kan gewoon opmerkingen die grenzen aan de rand van de voor de hand liggende, maar die vertegenwoordigen de Colombiaanse het verwerken van de belangrijkste uitdagingen.

ladm

De actualisering van informatieprocessen decentralisatie, Vanaf het centrale niveau aan lokale overheden, onder verantwoordelijkheid perspectief, niet alleen voor het kadaster belasting, maar ook juridisch.

 • De transactionele systemen opneming waardoor de eigendomsverhoudingen activiteit wordt gecontroleerd bij de stakeholders, met inbegrip van de regering in objecten die de rechten van het algemeen belang te vertegenwoordigen. Een interessant aspect van deze trend is dat centralisatie meer bureaucratie niet betekent, want het wordt aangevuld met de eerste trend, waarop transacties exploitanten lokale overheden, particuliere organisaties en individuele personen; maar die op nationale controle transactionele systemen.
 • De databases te gebruiken met geschiedenis van de administratieve en geometrische gegevens gemodelleerd, zowel in de ruimtelijke versiebeheer als de documentaire bronnen opslag. Dit houdt niet alleen de territoriale plannen onderzoek of management, maar het model de samenvatting te aplicability hebben op de eigendom van de staat en met verwijzing naar de huidige versie
 • ladmDe gestandaardiseerde datamodellengebruiken ongeacht de technologieplatforms, de vaststelling van normen die de logica model dat afkomstig is van zowel de fysieke model en processen in concept; ongeacht of proprietary of gratis software wordt gebruikt.
 • -Model-georiënteerde architectuur, in het Engels bekend als MDA (Model driven architectuur). Niets eenvoudige aspect, door de urgentie van de human interface om gegevens te voeden en de stervende risico op het moment zonder vroege overwinningen dat de mentaliteitswijziging kosten zouden rechtvaardigen
 • Land Rights Integratie, bodemgebruik en ruimtelijke ordening, vereenvoudigd in hetLaw-onderwerp-Right, Maar uitgegroeid tot een regeling die het mogelijk maakt om de relatie rechten dan wat de wet uitdrukkelijk bepaalt en die van toepassing zijn op materiële en immateriële goederen kan zijn te zien.
 • Kadaster visie van een levenscyclusgezichtspunt, met de verplichting om te denken in 3D, dat, hoewel het is niet een weergave drang om het feit dat de 2D-dekking af te ronden, moet ook op administratief niveau opgenomen door de stedelijke intellectuele eigendom urgentie en de noodzaak klaar voor de 4 te zijn d, niet alleen vanuit een BIM-oogpunt, maar omdat de tijd relatie neemt slechts automatisering.
 • De oriëntatie op eenvoud en gebruiksgemak, wat impliceert decriminaliseren het voorstel van de Wereldbank om de wereld kadaster op de korte termijn te voltooien met behulp van point-plot als dringende basis, maar geïntegreerd in het pand register, degraderen de nauwkeurigheid voor een toekomst als we tijd hebben en -money-. Dan, misschien beseffen we dat de wereld de rest heeft gedaan zoals het OpenStreetMap-stijl.
 • De multidisciplinaire integratie van personen die in verband met het land administratie, ieder maken wat overeenkomt, in hun systeem, maar het repliceren van een data-uitwisseling model onder de interoperabiliteit normen. Natuurlijk, dit impliceert niet zien technologie als een doel op zich, maar als een manier om een ​​reeds bekende doel; Het houdt in te voegen geleidelijk acteurs, het vermijden van de verwijdering ervaring specialisten als gevolg van de onverenigbaarheid met de technologie, maar ook het verbeteren van de jonge resource klaar om over te nemen op de route die zeker enkele jaren zal nemen.

ladm colombia

De Colombiaanse uitdaging met de LADM

Ik stel voor als een algemene strekking mentale oefening, follow-up van wat er zal Colombia doen, die eerlijk, niet gemakkelijk hebben, maar dat zal politieke wil en doorzettingsvermogen van de natie hoge doelstellingen zullen zeker profiteren van de mogelijkheden die nu voortvloeien – dat andere landen al zou willen hebben – Waaronder een glimp:

ladm

 • De publiekrecht oprichting als één record dat de cartografische rijkdom knijpen en zet het om rechten, beperkingen en verantwoordelijkheden, zowel voor overheidsinstanties en private partijen.
 • De ontwikkeling van multipurpose kadaster proefprojecten, onder een kadastrale tab vereenvoudiging visie door het delegeren van verantwoordelijkheid voor het actualiseren van de gegevens.
 • A node landadministratie conformatie binnen de Colombiaanse infrastructuur van ruimtelijke gegevens ICDE, model, die verder gaat dan de gestandaardiseerde gegevens geoportalen bepaling.
 • De methodieken update die de lokale overheden de prestaties en het centrale beleid afhankelijkheid te vereenvoudigen, in het bijzonder met betrekking tot de kadastrale waardering, maar ook de opening naar landmeetkundige methoden, de vereenvoudiging van de “koel“De complexiteit en nauwkeurigheid van de voorrang van het handhaven bijgewerkte gegevens.
 • De vasthoudendheid van vechten met de veelhoek, gegeven de onvermijdelijke scenario in het land om ESRI gebruiken bijna als een God geomatica versie en de koppigheid van de ISO-19152 gerookte om de boog-knoop als de enige primitieve manier van uitleggen van het universum te houden.
 • De Kadaster en registratie integratie in een unieke transactioneel systeem, waar het mogelijk is om te zien, niet alleen die een natuurlijke / wettelijke / publieke persoon, maar ook gebonden rechten op onroerende goederen, de geometrie en de juridische en administratieve lasten. Deze uitdaging, buiten de institutionele transformatie – die niet dringend-, Impliceert een mentaliteitsverandering in de administratie globale visie, als staat verantwoordelijkheid, voorbij de dringende projecten interventie met goede bedoelingen, maar met ambitie om samen op nationaal belang overheidsbeleid.

· De internationale zichtbaarheid van een inactief LADM de specifieke kenmerken van wat al vele jaren Colombianen gemaakt.ladm

De wens lijst is eindeloos en de goede zin van het echte, zelfs utopisch. Maar datzelfde gevoel gebeurde aan iedereen die 14 jaar geleden, toen zijn mentor twee documenten die hun wereld zien weg zijn veranderd vergemakkelijkt; vooral als deze documenten waren FIG Kadaster 2014 ontwerp-voorstel en de Chrit Lemmen abstract “Core Kadastrale Domain Model“.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.