Home > Hur man skapar konturer med AutoCAD Civil 3D

Hur man skapar konturer med AutoCAD Civil 3D

För länge sedan, gjordes detta med Softdesk, var det en annan historia, men i det här fallet kommer vi att se hur man gör det med hjälp av Autodesk Civil 3D i sex steg.

clip image00127 How to create contours with AutoCAD Civil 3DEtt. Surface Styles

De stilar tittar geometri inställningar som skapats i AutoCAD, där definieras vilken typ av linjer, färger, lager, utjämning kurvor eller olika konformationer att geometrier kommer att ha. Eftersom det är inte fallet med detta inlägg kommer jag att använda en fil som redan har lagrat stilar, i slutändan det anges hur man laddar ner filen.

Dessa stilar kan ses och ändras i “Inställningar”, det kan också kopieras och göra nya.

2. Skapa ytan

För att göra detta, i rutan verktygsfältet, välj “ytor”, högerklicka musen genom att välja “skapa yta”. I panelen indikerar att det är ett TIN typ område, och markera lagret där den är värd, i mitt fall kommer jag att göra det i C-TOPO.

Som namnet vi tilldelar “Geofumadas Land” och “fältförsök” i beskrivningen.clip image00216 How to create contours with AutoCAD Civil 3D

OK gör att vi kan se att ytan har skapats med syfte struktur som kommer att prägla den. Du kan redigera genom att högerklicka med musen på ytan och välja “Surfaceclip image00320 How to create contours with AutoCAD Civil 3DEgenskaper “.

Tre. Lägga till data till ytan

I detta fall, låt oss lägga till en fil av punkter, innan vi såg hur man gör det från en extern databas. Nu vad jag har är en txt-fil med koordinater i form x, y, z.

Så för att göra detta, aktivera “Definition” alternativet, och i detta ser vi för “Point-filer”. Här gör vi rätt knapp på musen genom att klicka på “Lägg till” alternativet.

clip image00414 How to create contours with AutoCAD Civil 3DI panelen kommer vi att visa att det vi importerar är artiklar på ENZ ordning Östlig Nordlig Zelevation (X, Y, Z), och separeras med kommatecken. Sedan leta efter den txt sökvägen och göra ok.

På detta sätt poängen är laddade till filen, men inte bara varit inskriven som ett lager av punkter men har blivit en yta operation.

För att se det här, låt oss göra högerklicka med musen på ytan “egeomate Land”, y ytegenskaper, vi får se den “Definition” fliken som i den undre panelen visas som en operation.

För att se ytan skapas, låt oss göra högerklicka på den och välj “Zoom till”. Du bör se ytan, med punkter i röda och vita konturer, eftersom detta är standard stil.

clip image0057 How to create contours with AutoCAD Civil 3D

4. Anpassa konturerna.

Nu, för att visa kurvorna bara ge en annan stil, vad vi kommer att göra är att högerklicka med musen på ytan “egeomate Field”, sedan “Surface egenskaper” och “Information” fliken välj stilen av ytan.

Vid användning av “Borders & Konturer”, efter att ha spelat alternativet, har vi här:

clip image0066 How to create contours with AutoCAD Civil 3D

Om du placerar “Borders & Konturer & sluttningarna” den visar konturen kartan med en färgad lutning.

clip image0076 How to create contours with AutoCAD Civil 3D

Det finns andra stilar, så jag lämnar er att prova dem.

Fem. Övrig information.

Det är även möjligt att se mer data med tanke på ytan skapas, till exempel i “Analysis” fliken och alltid i “Surface Properties”-fliken kan vi få en statistisk bild av backarna, välja område och trycka på nedåtpilen.

clip image0085 How to create contours with AutoCAD Civil 3D

6. Märkning kurvorna

Att märka höjdkurvor, vad vi gör är, från den översta menyn “Surface / Lägg ytliga etiketter” (här kan du välja olika alternativ, vi använder “Contour – Multiple”, i det här fallet), sedan markerar polylinjen och det är att markera dimensionerna.

clip image0092 How to create contours with AutoCAD Civil 3D

Om du vill utöva den kan laddas ner här:

txt-fil av de punkter

Den dwg som innehåller den mall

Den dwg med det färdiga övningen

På denna länk kan du se alternativ till att skapa konturer med andra program:

Konturer från Poilines i Civil 3D

Konturer som använder ArcGIS

Använda Bentley Site

Använda Google Earth

Använda Manifold GIS

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.