Home > Honduras: onda eller livskraftiga alternativ

Honduras: onda eller livskraftiga alternativ

ÖVERSÄTTNING ANMÄRKNINGAR: Läs några kommentarer i slutet av det här inlägget.

… Och dagar sedan du inte skriva mig

Tyckte du från Internet?

Eller är du på gatorna

Eller tycker du inte älskar mig längre?

Vänliga hälsningar:

Din trasa för tårar: bloggen

Honduras återvände till världsscenen efter redan lite talades av denna korta bit pussel kraft ryms i Centralamerika. Få nyheter som läste ut var redan föråldrad, orkanen Mitch, ordförande äta melon, de överlevande från Cayos Cochinos, kort sagt, lite går utomlands och stannar i likgiltighet dem som aldrig har besökt den centralamerikanska regionen, som har en kulturell , ekologiska och historiska rikedom.

clip image00165 Honduras: evil or viable alternatives

Men till slut, efter en hel vecka av kris, nu kommer till Honduras generalsekreterare i FN, vilket som ni vet, är aktiv på vänsterkanten position (*) Sedan länge, kommer han med en viss pessimism, är det inte känt om han kommer att fråga eller berätta, och innan det händer, här är några alternativ som är utgångar från mina samtal med Herren av guld fiskar i Macondo:

Ett. Låt det inte finnas någon vapenvila, måste Zelaya återvänder för att avsluta hans sex månader

Detta kan vara fallet för de internationella organ som Zelaya har funnit stöd, är dock det land intern polarisering kompliceras av länken han har med Chavez linje. Det blir svårare för om så skulle kaos fortgå under sex månader, och vem vet om de skulle ge med olagliga handlingar som dessa dagar har skett t.ex. antagandet av ändringar av kommunerna lagen (vilket är bra för alla), det finns också anklagelser mot hans kabinett.

En annan svår aspekt av detta skulle bli den oundvikliga misskreditering av statliga institutioner och det civila samhället som har uttalad oenighet eller olagligheter med åtgärder inom den verkställande makten, som Högsta domstolen, kongressen, den allmänna åklagarmyndigheten, katolska kyrkan, Evangeliska, kommissionär för mänskliga rättigheter, försvaret, bland andra.

2. För att hitta lösa krisen med en folkomröstning och att folket bestämmer

Denna utgång har föreslagits av de mänskliga rättigheterna, där det sägs att genom en omröstning rättsligt instrument med internationella organ för övervakning av folket bestämma om de vill Zelaya komma tillbaka eller inte.

Med allt detta skulle kunna vara lycklig, stödja vilken beslut kan vara för de närmaste bara sex månader saknas till valet som planeras till november 2009. Om det är att kasta bort av mörka känslor, skulle vi leva i uthärdligt kaos … svårt men är ett alternativ.

clip image00240 Honduras: evil or viable alternatives

Tre. Övergångsregeringen beslutar att inte förhandla

Det skulle innebära att det kommer att bli en extrem hållning där de inte vill acceptera någon form av överenskommelse i fred favör, och med förneka folkomröstningen alternativet bygger på att allt det som har hänt är inom den juridiska ramen. Detta skulle göra det internationellt landet bör sträva efter att verka sanningen vad som verkar vara en föreslagen lögn för dem som verkar vara lögnare mot de som har alltid ligga oss, plus de sociala spänningar som stödjer Zelaya som skulle avsluta söka stöd för vänster.

Det värsta med detta är att det inbördeskrig är oundvikligt, eftersom som det hände i El Salvador den skulle komma in pengar och vapen från Chavez linjen och det är en försvårande omständighet: Om narkotikahandel och organiserad brottslighet också in, skulle rörelsen vara ostoppbar. I El Salvador lämnade vunnit striden i det bergiga området som i procent är låg, i Honduras, för hela territoriet är bergigt, så det skulle ha en annan fördel till vänster.

4. Denna ideologi blir nära i detta problem (**)

Detta skulle innebära att USA och Venezuela dragit sig ur djupet av deras levrar avsikt att ta sidor för ideologiska och expansionistiska (en klagande skrik som inte hörs, men vi vet alla som följer allt detta som den svarta magiker i filmen ” Australia “) syften. Det innebär att Venezuela skulle söka vänsterinriktade ta ett större fäste i Centralamerika, en mer till vad som redan Nicaragua (som alltid har varit), El Salvador (där den vann valet i FMLN) och Guatemala (även om inte given färg är det vänsterinriktade). Men å andra sidan, USA försöka fånga upp. Detta är osäker eftersom Obama har ingått i en låg profil, och hur vi ser saker, är strategin för Irak att dra innan berätta sanningar andras kamp, ​​och för Amerika, är Honduras en obetydlig fläck på duken. Men jag tror inte att han anser försumbar i Chavista inflytande som omfattar flera länder i sydamerikanska och Centralamerika, och som också har starka band med det kommunistiska Kina och Iran.

Om den ideologiska kampen dras in i frågan, kommer vi att förlora allt, eftersom det är som det religiösa kamp, ​​vilken ingen någonsin har kunnat förklara mer än ytliga medvetenhet grunder för förlåtelse ett sekel senare.

________________________________________

Varje dag marscherar i försvar eller mot presidenten är större, men utan oförutsedda eller förslag. Endast poetiska rop som kan sluta när saker lösas på politisk nivå och de nödvändiga förändringarna inte görs.

Oavsett vad som händer, vi vill ha fred och att landet vidtar nödvändiga transformationer.

Fotona är tagna från Flickr på Krisen i Honduras.

ÖVERSÄTTNINGSKOSTNADER ANMÄRKNINGAR:

(*) hacer tiritos con la ñurda: I denna fras finns två viktiga ord för att förstå dess innebörd: “ñurda”Vilket betyder vänster och” hacer tiritos “som är liknande som att skjuta mot ett mål. Så frasen kan förstå som “att vara en aktiv av vänsterns idéer”.

(**) mätare las narices sv algo: Bokstavligen översättas som “hålla näsan nära något? Är ett populärt idiom används när du tar del av en viss situation du har inte blivit inbjuden eller du kom i närheten bara för nyfikenhet eftersom ingen har kallat dig.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.